Normal_20160218-debattle-38

Donderdagavond 18 februari vond in het Jongerenproductiehuis bij Buurtwerk de DeBATTLE plaats tussen jongeren en een aantal gemeenteraadsleden. Dit was de officieuze aftrap van de Jongerenspreekbuis Zoetermeer. Twaalf jongeren gingen met zes raadsleden in debat over stellingen als 'School is zinloos, leven leer je in de praktijk', 'Als je als jongere in Zoetermeer geen geld hebt is er in Zoetermeer niets te doen' en 'De politie let veel meer op jongeren met een niet Nederlands uiterlijk'.

Debattraining
Wethouder Mariëtte van Leeuwen (Jeugd) had een week ervoor exclusief aan de jongeren een debattraining gegeven. De jongeren begonnen heel aarzelend, maar al snel bleek dat ze heel goed konden uitleggen waar jongeren in Zoetermeer doorgaans behoefte aan hebben, aldus Van Leeuwen. Tijdens de debatten was de wethouder de coach van de jongeren en was ze voorzitter van de jongerenjury die aan het einde de beste debater van de raadsleden uitkoos.
 
Raadsleden
Volgens het model van het Lagerhuisdebat gaven jongeren en raadsleden over de verschillende stellingen hun mening. Het team raadsleden was voor de gelegenheid aangevuld met Dick van Gooswilligen, presentator bij Zoetermeer FM en in het dagelijks leven hoofd van het Crisiscommunicatieteam van de Nationale Politie. Jurylid bij de raadsleden was Jakobien Groeneveld, voormalig fractievoorzitter van Groen Links in de gemeenteraad van Zoetermeer. De debatleider van de avond was Mark Kampers, eveneens presentator bij Zoetermeer FM.
 
Prijzen
De raadsleden kozen onder leiding van Jakobien Groeneveld de beste jongere debater uit: Resa Nabibaks, die ook aangaf graag in het kernteam van de Jongerenspreekbuis deel te willen nemen. De jongeren onder aanvoering van Mariëtte van Leeuwen vonden Benita van Wegen (LHN) de beste debater, omdat ze zo duidelijk was in haar standpunten, ook al waren de jongeren het hier niet altijd mee eens. De prijs voor de beste jongere debater was een microfoon, die symbolisch de Jongerenspreekbuis voorstelde. De beste raadsdebater ontving uit handen van Mariëtte van Leeuwen een hoofdtelefoon, bedoeld om de jongeren goed te kunnen horen.
 
Jongerenspreekbuis
De Jongerenspreekbuis is bedoeld om jongeren een platform te geven waar ze hun meningen over hun stad om kunnen zetten naar acties en verbeterplannen. Belangrijke acties van de Jongerenspreekbuis is zijn opinieonderzoeken onder leeftijdsgenoten en hierover in gesprek gaan met de gemeente. Naast dat het de jongeren van Zoetermeer een 'stem' geeft, doen de jongeren relevante ervaring op die bijdraagt aan hun zelfvertrouwen en ontwikkeling. De Jongerenspreekbuis zal bestaan uit een vaste kern van jongeren, waar per thema andere jongeren bij aan kunnen sluiten en wordt begeleid door Buurtwerk.
 
Jongeren die interesse hebben voor de Jongerenspreekbuis kunnen zich aanmelden bij Buurtwerk via e-mailadres info@buurtwerk.nl, telefoon: 079-347 8111.