Normal_bankimoon

Van 18 tot en met 23 april staat Den Haag in het teken van ‘recht’. Dan viert het Internationaal Gerechtshof zijn 70-jarig bestaan en opent koning Willem-Alexander de nieuwe gebouwen van het Internationaal Strafhof en de Hoge Raad. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon komt naar Den Haag en gaat in gesprek met studenten.

Tijdens deze dagen zijn er activiteiten in de stad die te maken hebben met het onderwerp 'recht'. Hieronder leest u een overzicht.
 
Tentoonstelling 70 jaar Internationaal Gerechtshof (ICJ)
  • 11 tot en met 29 april, in het atrium van het stadhuis
  • 12 april: burgemeester Van Aartsen opent de tentoonstelling
  • Na 29 april reist de tentoonstelling naar een aantal Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland.
 
IDEALAB over het Internationaal Gerechtshof
Op zaterdag 16 april is iedereen welkom om mee te praten over het Internationaal Gerechtshof en duurzame vrede in het Museon. Het programma start om 9.00 uur. De uitkomsten van het IDEALAB worden om 14.30 uur aangeboden aan Abdulqawi Ahmed Yusuf, vice-president van het Internationaal Gerechtshof. Het IDEALAB is een samenwerking van het Museon, HagueTalks en studenten van Pax Initiative.
 
  • Hague Talks Youth

 

Tijdens deze dag kun is ook de eerste editie van Hague Talks Youth, van 12.30 tot 13.30 uur, met inspirerende presentaties over vrede en recht. Meer informatie en aanmelden via de website www.haguetalks.com.
 
UN World Class The Hague met secretaris-generaal VN Ban Ki-moon
Ban Ki-moon gaat op dinsdagochtend 19 april in theater Diligentia in gesprek met studenten over de doelen en toekomst van de Verenigde Naties. Burgemeester Van Aartsen en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders openen de bijeenkomst. 
 
  • Live stream

 

De bijeenkomst in Diligentia is op de dag zelf te volgen op internet via een live stream. De link naar de live stream wordt nog bekendgemaakt.
 
Opening nieuwbouw Internationaal Strafhof
Het Internationaal Strafhof aan de Oude Waalsdorperweg wordt op dinsdagmiddag 19 april door koning Willem-Alexander geopend. Secretaris-generaal VN Ban Ki-moon en burgemeester Van Aartsen zijn hierbij aanwezig. Kijk ook op de website van het Internationaal Strafhof (Engels en Frans).
 
Officiële viering Internationaal Gerechtshof 70 jaar 
De viering vindt plaats in het Vredespaleis op woensdagochtend 20 april. Hierbij zijn koning Willem-Alexander, secretaris-generaal VN Ban Ki-moon en burgemeester Van Aartsen.
 
Opening gebouw Hoge Raad
Het gebouw van de Hoge Raad aan het Korte Voorhout wordt op woensdagmiddag 20 april officieel geopend door koning Willem-Alexander. Burgemeester Van Aartsen is hierbij aanwezig.
 
HagueTalks
De vice-president van het internationaal Gerechtshof, Abdulqawi Ahmed Yusuf, geeft zijn visie op de toekomst van het Hof. Dit doet hij woensdag 20 april, van 14.30 tot 16.00 uur, in het Museon. Aansluitend kan het publiek vragen stellen. Meer informatie en aanmelden via de website www.haguetalks.com. Deze HagueTalks wordt samen met Pax Initiative georganiseerd.
 
Instawalk door het Vredespaleis en Hoge Raad
Op donderdagmiddag 21 april gaat een groep Hagenaars met professioneel fotograaf Martijn Beekman (winnaar Zilveren Camera 1996 en 2007) bij het Vredespaleis en Hoge Raad fotograferen. De foto's worden op het Instagram account van de gemeente geplaatst. Wilt u fotograferen op deze bijzondere plekken? U kunt tot en met 13 april kans maken op een plek! Kijk snel op de pagina Win een Instawalk bij internationale instellingen.
 
Bezoek 4 laureaten Four Freedoms Awards
Vrijdag 22 april bezoeken 4 laureaten het Vredespaleis en The Hague Institute for Global Justice.
 
Publieksopenstelling Hoge Raad
Het net officieel geopende gebouw van de Hoge Raad aan het Korte Voorhout is op zaterdag 23 april open voor het publiek.