Normal_eppo_bruins_last

Vanmorgen liet Tweede Kamer-lid Eppo Bruins van de ChristenUnie een knap staaltje laswerk zien aan leerlingen van de Groene Hart Praktijkschool. Stoer getooid met een paarse lashelm op kroop hij erachter en voorzag de nieuwe lasapparatuur van een echte vuurdoop. Een beetje spannend vond Bruins het wel: “In eerste instantie schrik je van de vonken, maar daar moet je doorheen.” Trots laat hij het eindresultaat aan de leerlingen zien.

Erkend certificaat
Uiteindelijk is het laswerkje van Bruins niet te vergelijken met wat de leerlingen van de Groene Hart Praktijkschool straks gaan leren, want zij kunnen vanaf volgend schooljaar hun lascertificaat behalen. Willem van Ouwerkerk, directeur: “Heel waardevol voor onze leerlingen, want met zo’n certificaat vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt.” Het doel van de Praktijkschool is om leerlingen die bij aanvang weinig kans hebben toch een goede plaatst op de arbeidsmarkt te geven. “En daar helpt een erkend certificaat bij”, vervolgd Van Ouwerkerk.
 
Bruins startte de ochtend in gesprek met de Groene Hart Praktijkschool en Boris. Zij deelden een gezamenlijk doel, namelijk dat wat werkt in de praktijk te stimuleren. Het project Boris is ontwikkeld door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en scholen van het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs, met steun van het ministerie van OCW en met steun van de werkgevers- en werknemersorganisatie. Bruins verklaart dat hij zich sterk maakt in de politiek om de overheid het onderwijs minder dingen op te laten leggen. Dit doet hij door te laten zien wat zichzelf al in de samenleving heeft bewezen, zodat de overheid dat kan ondersteunen in plaats van met zelfbedachte oplossingen te komen. “Dit heeft meer kans van slagen namelijk”, aldus Bruins.
 
Paspoort naar de arbeidsmarkt
De Boris-aanpak biedt jongeren, die vanwege hun leer-beperking geen startkwalificatie (red. een diploma op mbo 2-niveau) kunnen halen, perspectief bij het vinden van hun plek op de arbeidsmarkt. Van Ouwerkerk is blij met dit initiatief, want het zorgt voor een betere toeleiding naar arbeid doordat ze beter zijn toegerust. Marcel Pool, techniekdocent, legt uit dat er in Nederland een tekort is aan goede lassers. “Ze worden nu uit Polen, Ierland en Roemenië gehaald”, verklaart hij. Ook de leverancier van de lasapparatuur wil graag dat Nederlandse jongeren de kans krijgen om in dit gat te kunnen springen. Om die reden heeft Bron Gascare alles op alles gezet om de nieuwe apparatuur zo snel mogelijk te installeren, zodat Bruins het tijdens zijn gesprek met de school en Boris officieel kon openen. “Dat geeft toch net een beetje extra cachet”, aldus Van Ouwerkerk.
 
De jongeren zijn zelf net zo enthousiast en willen dolgraag aan de slag met de apparatuur. Voorheen moesten zij uitwijken naar het Groene Hart Leerpark, ook onderdeel van SCOPE scholengroep, om in aanraking te komen met het vak lassen. Pool: “En dat is natuurlijk niet hetzelfde als wat ze straks gaan leren. De leerlingen uit het derde leerjaar kunnen dan binnen de branche techniek kiezen om een lascertificaat niveau 1 te behalen. Zij krijgen dan een officieel examenprogramma aangeboden van het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek). Hij heeft inmiddels al acht leerlingen die volgende week samen met hem een workshop lassen gaan volgen bij lasschool Lastechniek Europa. Zelf gaat Pool daar met een collega zijn lasdiploma niveau 2 behalen. Zodat zij de leerlingen vanaf volgend jaar goed kunnen begeleiden.  
 
Naast het lascertificaat kunnen de leerlingen een door het bedrijfsleven erkende Praktijkverklaring behalen, geïnitieerd door Boris. Voor die onderdelen is de jongere daarmee in het bedrijf gelijkwaardig aan zijn gediplomeerde collega. Het voorziet hen in een paspoort naar de arbeidsmarkt.