Normal_fairtrade_max_havelaar

De kinderopvangorganisatie Trias uit Sassenheim is de eerste kinderopvang die zichzelf Fairtrade mag noemen. De betreffende kinderopvang had eerder al een duurzaamheidscertificaat ontvangen van de Groene Giraf. Dat meldt Kinderopvangtotaal. 

De kinderopvang doet van het begin af aan biologische inkoop en beschikken over duurzame locaties. Ook de gemeente waar Trias Kinderopvang onder valt, de gemeente Teijlingen, is een Fairtrade-gemeente. In die gemeente worden ondernemers gestimuleerd om meer met het thema te doen. “Toen we bij de uitreiking van het Fairtrade-predicaat van een basisschool waren, werd ons de vraag gesteld waarom de kinderopvang ook niet voor zo'n certificaat ging. We hebben er meteen werk van gemaakt”, zegt Rosanna Hogewoning, één van de drie directeuren van Trias Kinderopvang.

Om een Fairtrade-predicaat binnen te halen moet een organisatie aan veel punten voldoen. Zo moest de kinderopvang ook aangeven hoe de Fairtrade visie uitgedragen werd naar ouders, kinderen en de gemeente. De directeuren van de kinderopvang vonden het uiteindelijk meevallen om het predicaat te bemachtigen. De kinderopvang denkt met het nieuwe Fairtrade-predicaat ouders te kunnen aanspreken. “Maar we hopen ook dat we collega's stimuleren om na te denken over Fairtrade. We kunnen hier in Nederland met elkaar proberen de cirkel te doorbreken”, aldus Hogewoning.

© Nationale Onderwijsgids