Normal_hypotheek

Hoewel de woningmarkt aantrekt, hebben veel woningbezitters moeite met het betalen van de hypotheek. Betalingsachterstanden ontstaan vaak bij een grote inkomensdaling, bijvoorbeeld bij langdurige werkloosheid of een scheiding. En bij verbetering van de persoonlijke situatie is deze achterstand niet 1-2-3 ingelopen. De workshop ‘Baas over je hypotheek’ op 14 en 21 juni helpt deelnemers inzicht te krijgen en problemen te voorkomen.

De gemeenten Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar organiseren de workshop gezamenlijk. Iedere woningbezitter die denkt er iets aan te kunnen hebben, is welkom om mee te doen. Deelnemers krijgen gratis advies van experts. Zij staan niet alleen stil bij de situatie nu, maar kijken ook vooruit. Bij schuldhulpverlening zien we mensen die betalingsproblemen niet zelf meer kunnen oplossen. Meer inzicht in de eigen situatie helpt om onvoorziene omstandigheden op te vangen.
 
Veel woningbezitters weten daarnaast niet hoe ze ervoor staan. Wat voor hypotheek hebben ze? Hoeveel is het huis nu waard? Zijn ze in staat om veranderingen op te vangen? Aan de hand van concrete voorbeelden en een stappenplan brengen de deelnemers de eigen situatie in kaart. We staan niet alleen stil bij de situatie nu, maar kijken ook naar straks en later. De workshop geeft handvatten zodat de deelnemer weer baas wordt over de eigen hypotheek.
 
De workshop kent de volgende opbouw:
 
Stap 1: De situatie nu
Hoeveel is je huis nu waard? Hoe hoog is je hypotheek? Wat voor hypotheek heb je? Welke andere producten heb je naast de hypotheek? Hoe hoog is de actuele waarde van de verschillende producten? Heb je behalve de hypotheek nog andere schulden? Heb je bezittingen? Heb je betalingsachterstanden op de hypotheek?
 
Stap 2: Hoe sta je ervoor?
Welke conclusies kun je trekken over je hypotheek? Sta je wel of niet onder water? Heb je wel of geen betalingsproblemen? Wat zeggen de situaties nu? Hoe ziet de situatie er straks (over een paar jaar) of later (bij pensionering, aan het einde van de looptijd) er uit?
 
Stap 3: De oplossingen
Afhankelijk van de situatie zijn er diverse oplossingen mogelijk. Je kunt je inkomsten of uitgaven aanpassen. Je kunt sparen of aflossen.
 
Wilt u aanwezig zijn bij de workshop? Meld u aan via dit formulier.